גולש/ת יקר/ה, הדפדפן בו את/ה גולש/ת (internet explorer) אינו מעודכן ואינו נתמך יותר. אתר זה נבנה בהתאמה לתצוגה בדפדפנים מודרניים. למידע נוסף ולשדרוג הדפדפן, לחץ/י כאן 
השימוש בדפדפן מיושן עלול לפגוע בחוויית הגלישה ולחשוף את המשתמש בו לסיכוני אבטחה חמורים, ומומלץ לעדכן בהקדם האפשרי.

תאורת משרד – כיצד עושים זאת נכון

עיצוב המשרד בצורה אופטימלית, הן מבחינת המראה והן מבחינה ארגונומית, הינו קריטי לרווחת העובדים והשוהים במקום.
שילוב של תאורה טבעית (במידת האפשר) עם גופי התאורה הנכונים יכול לשפר משמעותית את מצב הרוח ולתרום לפרודוקטיביות במקום העבודה. תאורה נכונה תאפשר לנו לראות היטב את הסביבה ותסייע לנו להישאר ערניים, ממוקדים ואפילו יצירתיים. מצד שני תאורה בוהקת מדי עלולה לגרום לכאבי ראש, להזיק לעיניים ואף לערער את דפוסי השינה.
כדי שתוכלו למצוא את האיזון הנכון, לפניכם המדריך המלא לתכנון חכם של התאורה במשרד.

קודם כל – תאורה טבעית

בשלב הראשון, לפני שמבצעים שינויים מרחיקי לכת במשרד, חשוב להבין ולאפיין את תמונת המצב הנוכחית. הצעד הראשון יהיה לבדוק אם אתם עושים שימוש יעיל בתאורה הטבעית. לא בכדי, משרדים עם חלונות נחשבים למבוקשים ביותר. לאור הטבעי יש יתרונות רבים. אור השמש נחוץ לגוף שלנו לצורך יצירת ויטמין D, הוא משפר את מצב הרוח שלנו ומסדיר את השינה.

כל היתרונות הללו מדגישים עד כמה חשוב למקסם את התועלות של האור הטבעי, ואם התמזל מזלכם ויש לכם במשרד מקור אור טבעי, מומלץ לשים לב לשתי נקודות הבאות:

  • האם החלונות נגישים: האם יש לכם במשרד חלונות החסומים על ידי ריהוט למשל? האם המשרד מעוצב כך שקרני האור מתפזרות באופן אופטימלי? שאלות מסוג זה יסייעו לכם להבין אם אתם אכן משתמשים בחוכמה במקורות האור הטבעי העומדים לרשותכם.
  • האם יש צורך בווילונות: מקור אור טבעי הוא נכס נפלא, אך בשעות מסוימות של היום הוא דווקא עלול להפריע לעבודה. אם קרני שמש חזקות חודרות למשרד הן עלולות לסנוור את העובדים ולהקשות עליהם להתרכז בעבודתם. לכן, במידת הצורך ניתן להתקין וילונות קלים לתפעול ולתחזוקה.

תאורה טבעית במשרד
מחיצות שקופות יאפשרו ניצול מקסימלי של התאורה הטבעית במשרד

בדיקת גופי התאורה הקיימים במשרד

תכנון חכם של התאורה הטבעית יכול לסייע בחיסכון בחשמל ולתרום לבריאותם הפיזית והנפשית של העובדים. אלא שלצערנו, אין לנו תמיד אפשרות להסתמך על אור טבעי, ולכן חשוב לבחור בחוכמה את גופי התאורה של המשרד. לשם כך התחילו בבחינת מצב התאורה במשרד ובדקו את הדברים הבאים:

  • חוות דעת העובדים: בשורה התחתונה, התאורה נועדה לשרת את העובדים ועליה להיות נוחה לעיניים ולאפשר עבודה קלה ונעימה. לכן, כחלק מסקירת מצב התאורה במשרד, שאלו את העובדים לדעתם ובקשו מהם להצביע על נקודות הטעונות שיפור.
  • תקינות גופי התאורה הקיימים: כמעט בכל משרד יש נורות מהבהבות, גופי תאורה לא תקינים, או גופי תאורה מלאים אבק או חרקים שאינם מתוחזקים כהלכה. מצבים אלו עלולים לפגוע בתאורת המשרד ולפגוע בראייה של העובדים. בדיקה של מצב התאורה במשרד צריכה לכלול גם בחינה של מצב גופי התאורה הקיימים. במסגרת בדיקה זו, חשוב לבדוק גם אם גופי התאורה ממוקמים נכון, אם מתגי האור שלהם עובדים, ולברר אם אפשר לתכנן את פיזור גופי התאורה באופן יעיל יותר.
  • תאורת עמדת העבודה: אחת המטרות המרכזיות של גופי תאורה היא להאיר היטב את עמדות העבודה השונות. אם גופי תאורה יוצרים צל בעמדות, או מכווננים באופן לא תקין, הם עלולים להקשות על ראיית העובדים, לאמץ את העיניים שלהם ואף לפגוע בפרודוקטיביות שלהם. לכן, בדקו היטב את התאורה במקומות העבודה ושאלו את העובדים בדבר ההעדפות שלהם.

סוגי התאורה והדרכים להשתמש בהם במשרד

אחרי שיצרתם תמונה מלאה של מצב התאורה במשרד, אפשר להתחיל לתכנן אותה מחדש ולבחון דרכים חדשות לשיפור. אז מלבד תיעול של תאורה טבעית לפניכם סוגי תאורה אחרים, ואופן השימוש הנכון בהם:

  • תאורת תקרה: תאורת תקרה יכולה להיות אפקטיבית מאוד בהארה של שטחים גדולים, אך חשוב לבחור בגופי תאורה שאינם גורמים לסנוור ולהתקין אותם כך שלא יצרו השתקפויות והחזרות אור ממסכים. לכן, אם אתם משנים את ארגון העמדות במשרד, חשוב לוודא שגופי התאורה מכווננים נכון. במידת האפשר, ניתן לשקול להחליף תאורת פלורסנט בפסי תאורה הממוקמים במגרעות, וכך להשיג פיזור אור באופן אלגנטי ונעים לעיניים.
  • תאורת אווירה: אם במשרד שלכם יש בעיקר תאורת פלורסנט ואין לכם אפשרות לבצע שינויים מרחיקי לכת בלי לפגוע ביעילות התאורה, ניתן להיעזר בתאורת אווירה חזקה פחות שאולי יכולה להחליף חלק מתאורת הפלורסנט, או לפחות ליצור תחושה נעימה ונוחה יותר במשרד, ובמיוחד בפינות המתנה, חדרי מנוחה וסלונים משרדיים. גופי תאורה אלו יכולים להיות למשל פסי תאורה או גופי תאורה מעוצבים אחרים המותאמים במיוחד לתוכנית המשרד שלכם.
  • תאורת שולחן: ולפעמים, גם התכנון המדוקדק ביותר עדיין אינו יכול ליצור את התאורה המשולמת בעמדת העבודה. במקרים אלו, כאשר עובדים טוענים שהתאורה הקיימת יוצרת צל או אינו מאירה היטב את עמדת העבודה שלהם, יש מקום לשלב גם מנורות שולחן אישיות שיאפשרו למקד את אלומות האור בהתאמה אישית.

באילו נורות כדאי לבחור?

כעת, אחרי שכבר תכננו את מערך התאורה הכללי של המשרד, אנחנו מגיעים לאחת הסוגיות הבוערות ביותר בתחום התאורה – מהם סוגי הנורות המומלצים לשימוש. לכל סוג היתרונות שלו והבחירה תיעשה כמובן בהתאם לתנאים הקיימים במשרד.

  • פלורסנט: זהו הסוג הפופולרי ביותר, משום שאלו הן נורות חסכוניות המעניקות אור חזק ובהיר. נורות מסוג זה אידאליות להארה של משטחי עבודה גדולים, במיוחד במקומות הפועלים גם בשעות החשיכה. עם זאת, הגוון הלבן שלהן עלול להיות לא נעים לעיניים, במיוחד אם הן אינן תקינות ומתחילות להבהב, ויש הטוענים כי הן עלולות לעורר מיגרנות אצל הסובלים מכך. לכן, אם בחרתם בהן חשוב לוודא שהן מתוחזקות היטב וממוקמות באופן שאינו מציק בעיניים.
  • נורות לד: לעומת הפלורסנט, נורות הלד נחשבות לבריאות יותר. לצד החסכוניות הגבוהה שלהן, הן אינן פולטות קרינה אינפרה-אדומה, אינן מרצדות ויש להן יתרון חשוב נוסף – ניתן לעמעם את עוצמת האור שלהן בהתאם לצורך. נורות הלד גם אינן פוגעות בייצור של מלטונין וכך אינן מפריעות לדפוסי השינה שלנו. מסיבות אלו, נורות הלד מתאימות גם לשילוב בתאורת שולחן הקיימת בעמדות העבודה האישיות.
  • נורות לאווירה: זוכרים את נורות הלהט הישנות? אלו עם חוט התיל שהיו מפיצות אור חמים? אז נכון שהן יפות, אך הן גם בזבזניות מאוד, וכיום חל אסור למכור נורות להט שעוצמתן גבוהה מ-60 ואט. אך אם חשוב לכם בכל זאת לשלב נורות בעלות אור רך יותר ומראה מעניין בסביבת העבודה, אפשר בהחלט להשתמש בנורות הלוגן או בנורות פחם הכוללות עיצובים שונים.

לא רק תאורה נכונה

כאמור, תאורה נכונה הינה רק אחד מהגורמים הארגונומיים המשפיעים על רווחת העובדים. גורמים נוספים הינם שימוש חכם בפסיכולוגיית צבעים בסביבת העבודה, שילוב אלמנטים ביופיליים, וכמובן – ריהוט משרדי ארגונומי איכותי, ובראש ובראשונה בחירת כסאות מחשב אורטופדיים איכותיים המאפשרים ישיבה ממושכת לאורך זמן.

לסיכום, תאורת משרד צריכה לענות על שני צרכים עיקריים. עליה להאיר היטב את שטח העבודה אך גם ליצור סביבה נעימה ופרודוקטיבית שתבטיח את רווחת העובדים. לשם כך מומלץ לשלב תאורה טבעית במידת האפשר ולהתייעץ עם אנשי מקצוע שיסייעו לכם לתכנן את מפת התאורה האידאלית עבור המשרד שלכם.

עיצוב אופן ספייס: כך תעשו זאת נכון – 8 דגשים לעיצוב חללי עבודה משותפים

לצבע יש כוח – לחצו כאן כדי לקרוא על פסיכולוגיית הצבעים בעיצוב המשרד